Overweeg je de aanschaf van een eigen recreatiewoning? Wil je die ook gaan verhuren, dan moet je met een aantal zaken rekening houden.
Eigen geld of lenen?
Er zijn verschillende manieren om een recreatiewoning te financieren. Denk aan eigen geld, een hypotheek of een persoonlijke lening. Veel mensen zien een tweede woning als een goede bestemming voor hun spaargeld. Heb je een hypotheek nodig, let er dan op dat niet alle hypotheekaanbieders toestaan dat je de woning verhuurt. Soms hangen ze er een maximaal aantal dagen per jaar aan of stellen aanvullende eisen.
Realistisch rekenen
Het is verleidelijk om jezelf rijk te rekenen door te denken dat je het hele jaar door je huisje zult verhuren tegen een mooie weekprijs. Het is echter aan te raden om een goede begroting te maken en de kosten en opbrengsten realistisch in te schatten. Wat ben je bijvoorbeeld kwijt aan onderhoud? Welke bezettingsgraad is realistisch? Informeer er naar bij mensen die in de omgeving die jij op het oog hebt een huisje verhuren.
Uitbesteden of zelf doen?
Niet onbelangrijk: bedenk ook of je zelf de contactpersoon wilt zijn voor de huurders of dat je dat uitbesteedt. De een geniet van die interactie, de ander juist helemaal niet. Uitbesteden kost wel geld en heeft dus weer effect op je rendement. Zelf allerlei arbeidsintensieve werkzaamheden verrichten kan betekenen dat je met de huurinkomsten in Box I terecht komt, omdat je dan door de fiscus als ondernemer kunt worden gezien. Vaak gaat het dan wel om meerdere recreatiewoningen en het aanbieden van diensten.
Wat vindt de fiscus ervan?
Heb je een hypotheek afgesloten dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar, omdat het een tweede woning betreft. De tweede woning hoort bij het box 3-vermogen, dat betekent dat je over de WOZ-waarde vermogensbelasting betaalt. Een eventuele lening is wel aftrekbaar als schuld. Over de netto opbrengsten van de verhuur betaal je geen inkomstenbelasting, tenzij je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien. Let ook op het afdragen van BTW, kleine ondernemers die minder dan 20.000 euro per jaar omzetten kunnen kiezen voor een vrijstelling.
Verzeker je bezit
Brand, storm of inbraak: je beschermt je investering met een opstal – en inboedelverzekering. Marjan en Kasper denken graag met jou mee voor de verzekeringen en Jorgo en Dolf met de financiering van de recreatiewoning.