Ouders als financiële steun bij de hypotheek van hun kind

De familiehypotheek, garant staan voor je kinderen

De huidige woningmarkt maakt het voor veel jonge starters lastig om een woning te kopen zonder hulp van hun ouders. Ouders kunnen op verschillende manieren bijspringen, zoals met een familiehypotheek of garantstelling. Een familiehypotheek houdt in dat ouders hun kind een lening verstrekken voor de aankoop van een woning. De rente op deze lening is vaak aftrekbaar voor het kind, net als bij een reguliere hypotheek. Ouders kunnen ook garant staan voor een deel van de hypotheek, wat de kans vergroot dat de bank een lening verstrekt, mits er een goed inkomensperspectief is voor het kind.

 

De familiehypotheek & garant staan

Een van de grootste voordelen van de familiehypotheek is de fiscale aftrekbaarheid van de rente voor het kind. Dit maakt de lasten draaglijker, vooral wanneer de ouders een deel van de rente terug schenken. De lening en de schenkingsovereenkomst moeten goed vastgelegd worden, aangezien ze juridische en fiscale gevolgen hebben voor zowel de ouders als het kind. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld over wat er gebeurt als de ouder overlijdt of de lening boetevrij kan worden afgelost.

Naast de familiehypotheek kunnen ouders ook garant staan voor de hypotheek van hun kind. In dit geval tekenen zij mee op de hypotheekakte, zonder eigenaar te worden van de woning. Dit biedt uitkomst voor ouders die geen grote som geld beschikbaar hebben, maar wel willen helpen. De bank kijkt daarbij naar het inkomen van de ouders en de verwachte inkomensontwikkeling van het kind.

 

Box 3 en de familiehypotheek

Bij het verstrekken van een familiehypotheek kan het vermogen van de ouders veranderen. De lening die zij aan hun kind verstrekken wordt gezien als een vordering in box 3, wat gevolgen heeft voor de vermogensrendementsheffing. Het uitgeleende bedrag wordt bij het vermogen van de ouders opgeteld, wat kan leiden tot een hogere belastingdruk, afhankelijk van hun totale vermogen. Het is daarom verstandig om te overwegen wat de impact op de box 3-heffing is, voordat je als ouder een lening verstrekt. De familiehypotheek valt in box 3 in de categorie beleggingen en andere bezittingen.  

Hulp nodig? Wij denken graag mee

Jorgo en Dolf denken graag mee met de mogelijkheden om in de huidige mark met ondersteuning van ouders een huis te kopen. Maak een vrijblijvende afspraak, 072-561 4000.

foto 2 foto 2